Skip to main content

Tekentherapie

'een beeld zegt meer dan duizend woorden'

Wat is tekentherapie?
Tekentherapie is een laagdrempelige vorm van individuele begeleiding bij kinderen en jongeren met een hulpvraag.
Bij tekenen denken we vaak aan creatief bezig zijn, maar tekenen is meer. Tekenen is ook je sporen achterlaten op het papier. Zo zie je bijvoorbeeld dat wat een kind niet met woorden kan vertellen, het vaak wel in een tekening kan laten zien.
De tekening wordt ingezet als een belangrijk hulpmiddel, maar er wordt soms ook gebruik gemaakt van andere werkvormen zoals schilderen, kleien, spel, collages maken enz.

Wanneer tekentherapie
Maak jij je zorgen om je kind of puber? Heeft je kind net even iets extra's nodig? Weet je soms even niet meer hoe je het aan moet pakken? Dan kan de individuele begeleiding via 'de tekentaal' uitkomst bieden.
Als je kind/puber niet lekker in zijn vel zit, geeft het signalen af. Dit kunnen lichamelijke of sociaal-emotionele klachten zijn.  Misschien is er iets ingrijpends gebeurd zoals pesten, een scheiding of sterfgeval. Het kan ook zijn dat er geen duidelijke oorzaak is.
Toch wil je dat het goed gaat met je kind. Dan kan soms een extra steuntje in de rug nodig zijn.
Niet door veel te praten, maar door te doen en te ervaren. Dat is wat kinderen/jongeren aanspreekt. Je kind heeft niet het idee dat het ‘in therapie’ is. Door middel van creatieve opdrachten uit je kind zijn of haar emoties en komt weer beter in zijn vel te zitten.

Hoe ga ik te werk?
Als tekentherapeut begeleid ik het kind/de jongere door niet alleen maar te praten, maar door samen creatief bezig te zijn, door te doen en te ervaren. Ik vertaal als het ware de tekening en de manier van bezig zijn naar het kind maar ook naar de ouders toe. Met gerichte opdrachten werken wij aan de hulpvraag.
Het tekenen begint meteen bij het intakegesprek, ik kijk samen met de ouders/verzorgers en het kind naar de hulpvraag. Ook kan het zinvol zijn om als ouders/verzorgers samen met het kind te tekenen, zeker ook bij jongeren. Na ongeveer drie sessies vindt er een evaluatie met de ouders/verzorgers (en eventueel kind) plaats.

Kosten:
Kosten tekentherapie (per uur):
- Intakegesprek € 50,-
- Kosten per sessie € 50,-
- Oudergesprek € 50,-

Mochten de kosten een belemmering zijn, dan kijk ik graag mee naar een oplossing.
Bel of mail vrijblijvend voor informatie.
Inschrijven kan via het inschrijfformulier.