Creatieve training voor pleegouders/gezinshuisouders

 

Nieuw bij Tekenspoor - Creatieve training voor pleegouders/gezinshuisouders


Als pleegouders weten wij … praten werkt lang niet altijd in het contact met onze (pleeg)kinderen. Hoe fijn is het dan om samen met je (pleeg)kind creatief bezig te zijn en op deze manier contact te maken! 
Ik laat je zien en vooral ervaren wat het tekenen met een kind doet. Dit leer je vooral door zelf te tekenen. Tekenervaring is hiervoor absoluut niet nodig.

Tijdens deze creatieve training voor pleegouders: 

  • Leer je hoe je samen op een andere manier creatief bezig kunt zijn
  • Kijken wij hoe jij je pleegkind kunt uitdagen en stimuleren
  • Laat ik je zien dat het kind door te tekenen iets van zichzelf laat zien
  • Ervaar jij ook zelf de ontspanning van het creatief bezig zijn
  • Zijn wij gezellig bezig, als pleegouders onder elkaar
  • ….en nog veel meer natuurlijk

De training bestaat uit vier lessen en wordt om de week op de dinsdagmorgen gegeven (oneven weken).
Maximaal 6 deelnemers per groep.

Start: dinsdagmorgen 31 augustus, van 9.30 uur tot 11.30 uur
Kosten: blok van vier lessen € 70,00 (incl. materiaal en koffie/thee)
Locatie: Tekenspoor, Verlengde korte Steeg 6 in Hardenberg

Wil je graag meer informatie bel of mail gerust.
Heb jij belangstelling voor deze training, geef je dan op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Kun je niet op de dinsdagmorgen, maar heb je wel belangstelling? Laat het mij dan weten, bij voldoende aanmeldingen start er een extra groep (kan ook ‘s avonds).

Deze training is ook op locatie te boeken. 

Kunstroute in Vroomshoop

 
In Vroomshoop wordt er vanaf 24 mei t/n 30 juni een kunstroute georganiseerd door kunstcollectief DÓale Skoele.

Ook mijn werk is hier te zien bij Pedicuresalon Footcare in Vroomshoop (nr 14 op de route).
Hier hangen vier tekeningen vanuit mijn boek 'Corona in beeld' ..... en natuurlijk kun je hier ook het boek inzien.
 

 
 
 

Tekeningen in opdracht

 

'een beeld zegt meer dan duizend woorden'

Een foto van een dierbare, een herinnering of gewoon een beeld waar je blij van wordt..... Graag leg ik dit beeld, dit gevoel voor je vast in een tekening.
Door aan een portrettekening een achtergrond toe te voegen, wordt het een hele persoonlijke tekening. Welke toevoeging maakt de tekening voor jou tot een origineel en uniek werk?
Graag denk ik met je mee.


Aan de hand van een foto maak ik de tekening, dit met of zonder een achtergrond. Samen gaan we kijken hoe de foto het meest tot z'n recht komt in een tekening. 
Hoe scherper de foto hoe gedetailleerder ik kan werken. 
De prijs is afhankelijk van het formaat en of er een achtergrond bij getekend wordt.
Graag overleg ik persoonlijk met je, maar het kan ook per telefoon/mail. 

 

                                                                                               

 

 

                                                                             

               

 

                                                                        

 

 

 

 

Corona in beeld

....19 tekeningen die ik heb gemaakt in coronatijd, in het coronajaar 2020.                                            

                                                                                                                                                                                         

Beelden die mij opvielen, mij raakten of beelden die in mij opkwamen en vastgelegd moesten worden op papier. Dit heb ik op mijn eigen manier weergegeven, met potlood of met houtskool allemaal op A4 formaat. Toegelicht met een paar woorden.
Bijzonder, omdat het bijna als noodzaak voelde om te gaan tekenen. Heerlijk om te doen, omdat niet het perfectionisme voorop stond maar het vastleggen van een bepaald beeld.

Eind 2020 ….. wij zijn klaar met het virus, maar het virus nog niet met ons. 
Ook ik ben er klaar mee, niet alleen met het virus maar ook met mijn coronatekeningen.


Het boek is te bestellen via Tekenspoor.

 

            
Corona in beeld
Formaat 30x30
Prijs € 27,50

 

 

 

 

GO4IT bij RTV-oost

Blij zijn we met een mooi artikel en een filmpje gemaakt door RTV-OOST.

een deel van het artikel:
Hermanna startte bijeenkomsten speciaal voor kinderen in de pleegzorg, samen met Gwendy Veldhuis. Gwendy woonde zelf jarenlang in een pleeggezin en had in haar tijd graag contact gehad met kinderen die in dezelfde situatie zaten. De lotgenotengroep heet Go4it en is dus speciaal gericht op pleegkinderen. Knutselen, tekenen, samen kletsen of een rap maken, alles kan.

Meer emoties

Zowel de kinderen als de pleegouders zijn enthousiast en zien de toegevoegde waarde van zo'n lotgenotengroep. Cora merkte bij Caroline een verandering; "Caroline durft nu meer haar emoties te laten zien, verdriet, boosheid maar ook blijdschap. En wat ook belangrijk is, ze herkent en begrijpt emoties van anderen. Haar broertje heeft de workshop ook gevolgd, daar merkten we niet zoveel effect, maar bij haar wel. Het is een verrijking. En het is vooral heel erg leuk en gezellig. Ik kan het iedereen met een pleegkind aanraden."

Caroline vindt het vooral heel erg leuk en voelt zich fijn bij de workshop. "Ik vind het grappig en leuk. Soms vind ik het lastig om om te gaan met de dingen die op school gebeuren. Dan zit het in mijn hoofd."
Bron RTV-oost

Voor het hele artikel en het filmpje kijk op RTV-OOST .

Kijk voor meer informatie bij GO4IT of neem contact op met mij.

GO 4 IT

Net voor de zomervakantie hebben wij de lotgenotengroep voor jongeren afgesloten. Fijn dat we na een tussenstop (ivm corona) toch makkelijk de draad weer konden oppakken. 
Het was weer bijzonder, zinvol en leuk om dit te doen. Elke keer weer verbazen wij ons toch wel hoe open de kinderen zijn bij GO4IT, fijn dat dit kan maar vooral dat de kinderen het vertrouwen hebben dat hun verhaal 'veilig' is in de groep. Deze reactie krijgen wij ook elke keer weer van de kinderen terug, maar ook dat ze het jammer vinden dat we na 8x stoppen. Eigenlijk vinden wij dit zelf ook, het zou mooi zijn als we langer door zouden kunnen gaan...misschien iets om over na te denken en kijken of dit in de toekomst mogelijk is. 

Maar ook de pleegouders zijn positief. Hier een reactie van een pleegmoeder:
Wij waren blij dat onze pleegdochter open stond voor een lotgenotengroep. De eerste keren was het wat aftasten maar ze kwam met mooie dingen thuis die ze daar had gemaakt. Dat gaf haar een voldaan gevoel en ze was er best trots op. Alles heeft een zichtbaar plekje gekregen op haar kamer omdat de dingen die ze heeft gemaakt voor haar heel waardevol zijn. En het gaf ons gespreksstof omdat ze goed kon vertellen en uitleggen wat ze had gemaakt en waarom. Heel waardevol deze bijeenkomsten!

 

                       

Filmpjes, tekenlessen ivm Corona

 

Inmiddels zijn alle activiteiten, zowel de tekenlessen/workshops als de tekentherapie/tekenen op maat, gestopt bij Tekenspoor.
Het wordt steeds ingewikkelder en we moeten ons toch met z'n allen houden aan de richtlijnen die er gegeven worden vanuit de overheid. 
Heel erg jammer .....maar voor nu even goed zo denk ik.
Zodra het weer mogelijk is pak ik mijn werk weer op. 

Voor ons allemaal, ook voor kinderen en jongeren zijn het lastige tijden en kan deze crisis veel impact hebben. Wil je hierover van gedachten wisselen, maakt je kind tekeningen waar je meer over wilt weten of ben je op zoek naar een leuke tekenopdracht?
Neem gerust contact op. Ik ben per mail of telefoon bereikbaar.

 

Voor de liefhebber plaats ik vanaf nu regelmatig wat filmpjes, die ik samen met collega Rianne Leemhuis heb gemaakt, op YouTube en facebook :

*Corona. Een tekenopdracht om met je kind op een speelse manier in gesprek te gaan over corona. Waar is je kind precies bang voor? Benoem hierna ook naar je kind toe hoe je jezelf kunt beschermen, dit kun je ook nog om de cirkel tekenen of schrijven. Het kan helpen deze angst zichtbaar te maken door een tekening. Meer informatie voor kinderen over het coronavirus vind je op www.dekinderombudsman.nl .
Hier de link naar het filmpje  https://www.youtube.com/watch?v=TRXMywtp6RQ&t=2s

*Warboel. Het is op dit moment best een warboel in de wereld en soms ook in ons hoofd. Niet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen. In dit filmpje een tekenopdracht waarbij je met je kinderen hierover het gesprek kunt aangaan. Maar ook een opdracht waarbij we kijken naar de leuke dingen en een vrolijke tekening maken. Ook kun je deze tekenopdracht met je hele gezin doen, samen tekenen, de ingekleurde vormen (zie filmpje) ruilen en er samen één grote tekening van maken.
Hier de link naar het filmpje  https://www.youtube.com/watch?v=UlZSuzzc-60 

*Vrijheid Opeens krijgt onze tekenopdracht een heel andere lading. De tekenworkshop met het thema '75 jaar vrijheid' zouden wij op verschillende locaties geven. Een belangrijk thema om met kinderen over te tekenen en in gesprek te gaan vinden wij. Maar dan is er opeens het coronavirus, onze tekening krijgt een andere betekenis...... of toch niet? Weten wat vrijheid betekend is anders dan het te voelen. Vrijheid nu, niet te vergelijken met de betekenis van 75 jaar terug. Maar zijn er ook overeenkomsten? Hoe verbonden voelen we ons met elkaar op 4 en 5 mei maar zeker ook tijdens deze coronacrisis? Wat is voor kinderen nu belangrijk en hoe zou dat 75 jaar terug voor kinderen zijn geweest? Weten is anders dan voelen. In een tekening zien we altijd beide terug, je begint vanuit je hoofd maar we zien altijd terug wat er leeft in je hart. Dus wij gaan door met tekenen! Want hoe mooi is het om te weten wat je kind voelt!
Hier de link naar het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=O7l1DOgQSmA

 

 

*Hundertwasser was een Oostenrijkse kunstenaar en architect . Deze kunstenaar gebruikte in zijn werk veel lijnen, cirkels, spiralen, vormen zoals ogen, maar ook felle kleuren en zwarte lijnen. Hundertwasser was ook een kunstenaar met heel veel fantasie. Zo maakte hij kunstwerken met huizen, gezichten en landschappen. In deze les ga jij een landschap tekenen, waarin je van cirkels bomen, bloemen of misschien wel lollies gaat maken en van lijnen de achtergrond. Wil jij ook tekenen a la Hundertwasser? Kijk dan snel naar dit filmpje.
Hier de link naar het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=Yu5Lw3gOvjc&t=24s 

* Kandinsky was een Russische schilder. Wanneer hij luisterde naar muziek zag hij allemaal kleuren. Hij had een talent om van muziek mooie kleuren te maken. Dat talent heb jij vast ook. Met vormen, potloden, papier, verf, wasco kun jij ook een tekening à la Kandinsky maken. Leuk om samen te doen, de pret begint al bij het zoeken naar de vormen. Kom, ga zelf aan de slag!
Hier de link naar het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=Olm_c-0VbDk&t=7s 

 

Eigen werk

Dan nu toch maar eens wat van mijn eigen werk laten zien. 
Soms maak ik tijd om lekker zelf aan de slag te gaan, portretten tekenen, herinneringen vastleggen......
Af en toe schilder ik met acrylverf, maar vaak ben ik met potlood of houtskool bezig.
Eerst het ruwe werk, lekker zwarte vingers en dan de details..... Dit is een combinatie waar ik heel blij van word smile

Ik teken aan de hand van illustraties die mij aanspreken of foto's uit eigen collecties. Soms wat kleiner werk, zeker met potlood,
maar steeds vaker maak ik tekeningen op wat groter papier 50x65 cm.

Een tekening  maken in opdracht is mogelijk. Neem voor meer informatie gerust contact op.


                       

 


     
                                               

 

 

 

 

Blog over tekeningen voor Jouw laatste levensfase


Voor Jouw laatste levensfase heb ik een tekening (mijn tuintje) en de cover voor het nieuwe informatieboekje mogen maken.

Je leest hierover meer in deze blog                                                                     

                                   

 

 

 

 

In de media - RTV-oost

In verschillende media kreeg de lotgenotengroep voor pleegkinderen aandacht.
Niet alleen in Hardenberg maar ook via RTV-oost.

Een mooi artikel is terug te vinden op
https://www.rtvoost.nl/nieuws/324358/Lotgenotengroep-brengt-uithuisgeplaatste-jongeren-in-Hardenberg-bij-elkaar 

Maar ook tijdens een Tv-programma, op zaterdag 18 januari, was er aandacht voor de lotgenotengroep.
Hierin verteld Gwendy meer over haar achtergrond als pleegkind.
De moeite waard om nog eens terug te kijken:
https://www.rtvoost.nl/tv/programma/1037/Thuis-in-Overijssel-Weekendeditie/aflevering/534324

 

 

 

 

Luisterend oor in lotgenotengroep voor uithuisgeplaatste jongeren

Mooi persbericht laughing Kijk voor meer informatie ook op pleegkinderen .
We starten binnenkort, dus heb je belangstelling laat het ons weten.

 

HARDENBERG – In de gemeente Hardenberg wonen relatief veel kinderen en jongeren die uit huis geplaatst zijn. Het zijn soms best heftige situaties, maar met wie praat je er over? In Hardenberg wordt vanaf eind januari op een aantal middagen weer de lotgenotengroep ‘Go4it’ georganiseerd, nu voor jongeren (vanaf 12 jaar) om hierover met elkaar bezig te zijn. “Want het helpt echt, als je merkt dat je er niet alleen mee zit”.

Gwendy Veldhuis heeft jarenlang in een pleeggezin gewoond. Zelf zegt ze dat ze zich vaak anders voelde dan leeftijdgenootjes. Zij en pleegouder Hermanna Dogger organiseren de bijeenkomsten voor jongeren. “Het was fijn geweest als ik er in mijn tijd met andere pleegkinderen over had kunnen praten”, zegt Gwendy.
 

Actief bezig zijn en leren van elkaar
Op een professionele en creatieve manier begeleiden Dogger en Veldhuis de groep jongeren. De eerste bijeenkomst start op 28 januari. Het doel is dat de deelnemers hun ervaringen en gevoelens over de uithuisplaatsing kunnen delen. Dat ze ontdekken dat ze niet de enigen zijn en herkenning bij elkaar kunnen vinden. De deelnemers krijgen in de lotgenotengroep de mogelijkheid om op een creatieve wijze ervaringen te delen, elkaar te steunen en elkaar tips te geven. Eerder al is een soortelijke groep gestart voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Zowel de kinderen als de pleegouders zijn enthousiast en zien de toegevoegde waarde van zo’n lotgenotengroep.

Gwendy en Hermanna roepen jongeren op die uithuisgeplaatst zijn (geweest) om zich aan te melden voor de bijeenkomsten. Meer informatie over de lotgenotengroep ‘Go4it’ is te vinden op www.tekenspoor.nl. Er zijn in totaal 8 bijeenkomsten, deze zijn gratis, mede dankzij een subsidie van de gemeente Hardenberg, en duren ongeveer anderhalf uur.
Naast ervaringsdeskundige is Gwendy HVO-docente en Hermanna creatief begeleider en gedeeld verdriet coach.

 

 

Informatiedag Mensenlinq

Vandaag informatiedag Mensenlinq Emmen, samen met Jouwlaatstelevensfase en @AnSchrijft.
Vertellen over mijn werk, mooie gesprekken en natuurlijk tekeningen laten zien.
Bijzonder om van enthousiaste bezoekers te horen wat creatief werk voor hun doet.
Opmerkingen van ....'Mooi da't er is maar heb er helemaal niks mee 😅...tot....ik krijg kippenvel als ik naar je schilderij kijk🤗.
Inderdaad mooi dat het er is, niets hoeft, maar het kan!

 

 

 
 
 
 
 

Project REMBRANDT van Cbs de Vlinder

Kijk ze kijken ..... wat een prachtige portretten.
Afgelopen weken was er op Cbs de Vlinder het project Rembrandt. Samen met Rianne Leemhuis drie ochtenden met de kinderen zelfportretten geschilderd.
Ook zijn er etsen gemaakt. Wat was het leuk en wat hebben de kids ontzettend hard en goed gewerkt.
Hier een paar werkjes, op  Tekenspoor (21-10-2019)  zijn ze allemaal te zien.

             

 

 

                           

Tekenlessen via Cultuurkoepel

Tekenlessen via Cultuurkoepel in Dedemsvaart en de Marslanden

Vind je het fijn om af en toe gewoon even lekker van je af te tekenen en je te laten verrassen? Doe dan met ons mee!
In deze cursus ‘Creatief Tekenen’ werk je met mooie tekenmaterialen, want goede potloden en stiften, wasco, ecoline halen immers het beste in jou naar boven.
Samen gaan we aan de slag met de techniek ‘Spiegelen’. Door op een speciale manier te spiegelen ontstaat er ineens een stad, een insect of een portret op papier.
Iedereen maakt in zijn eigen tempo zijn eigen tekeningen en kunstwerkjes. En natuurlijk ga jij na afloop van iedere les met een prachtig resultaat naar huis!
Tekenervaring is dus niet nodig, doe je, samen met je vriend(in), met ons mee?
Rianne en Hermanna

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Lotgenotengroep voor pleegkinderen, in samenwerking met de gemeente Hardenberg

Na een positieve start vorig jaar komt er, in samenwerking met de gemeente Hardenberg, een vervolg voor de lotgenotengroep voor pleegkinderen.

In de gemeente Hardenberg wonen relatief veel kinderen die uit huis geplaatst zijn. Deze kinderen kunnen elkaar ontmoeten en op een ontspannende manier met elkaar bezig zijn. 
Het doel is dat ze ontdekken dat ze niet de enige zijn met hun ervaringen en gevoelens over de uithuisplaatsing. Ze krijgen in de lotgenotengroep de mogelijkheid vrijuit te praten, elkaar te steunen en elkaar tips te geven.
Op een professionele en creatieve manier zullen wij deze groep begeleiden. 
De groep komt 8x bij elkaar, er zijn geen kosten aan verbonden.

Voor aanmelding of meer informatie mail of bel gerust. 

Zie ook lotgenotengroep voor pleegkinderen 

 

 

 

 

Contact

Hermanna Dogger

Verlengde korte Steeg 6
7772RZ Hardenberg 

06 4393 0586

info@tekenspoor.nl

Lid van Tekentaal

Ik ben lid van de vereniging Tekentaal (VT)